Koska tuo auto ei puhaltanut ohjaamoon enää muuta kuin tulikuumaa, oli aika kokeilla, olisiko noista hommaamistani purkuauton vesiventtiileistä mihinkään - vai pitäisikö sittenkin kipitellä kiltisti KL-varaosille hakemaan kokonaan uudenkarhea paketti.

Aiemminhan ongelma oli lähinnä ollut apukuskin puolella. Sekä keskeltä että ovipuhaltimesta tuli pelkkää kuumaa ilmaa, vaikka säädintä käänteli miten päin tahansa. Toisaalta, säädin toimi lähinnä ääriasennoissa; sieltä tuli kuskillekin joko kylmää tai kuumaa, ei mitään siltä väliltä. Tyypillinen venttiilijumi siis. Entisessä 518:ssa oli ihan sama ongelma, joten sinne tehtiin konehuoneeseen hätäpatentiksi hana vesiletkuun, jolla ilmavirran sai säädettyä vain kylmälle. Sanomattakin lieni selvää, että se ei ollut kovin käyttäjäystävällinen ratkaisu syksyisin ja keväisin, kun ilman lämpötila saattoi vaihdella saman päivän aikana nollasta plus viiteentoista. Jos se musta retku olisi ollut minulla pidempään, olisin varmaan hommannut siihen toimivat vesiventtiilit.

 

20150510_120505.jpg

Lämppärin vesiventtiilithän löytyvät konehuoneesta tuulilasin kupeesta, sulakeboksin vierestä. Tässä yksilössä ne on suojattu hienosti muovikannella...

20150510_120523.jpg

...joka on kiinni klipseillä. Eli tomeralla nykäisyllä tai sitten nitkuttelemalla lähtee.

Venttiilipaketti on kiinni noilla kolmella pyöreäpäisellä pultilla, jotka näkyvät kuvassa. Neljännen pultin paikalla on liitin, joka voi olla yllättävän kovassa kiinni. Tähän pakettiin oli vielä ympätty kiertovesipumppu, joka oli pannalla kiinni venttiilien alapuolella.

Venttiilipakettiin tulee kiinni kolme vesiletkua, joista yksi on kiertovesipumpulle. Kannattaa ottaa letkut irti (ne on kiristetty klemmareilla paikoilleen) ja laittaa ne yksi kerrallaan kiinni uusiin venttiileihin, jotta ne eivät mene sekaisin. Ja jotta koko möykyn saa ylipäätään irti paikaltaan, vierestä pitää purkaa vähän tavaraa pois, esim. apuvirtakaapelin paikka, vikadiagnoosipistoke ja ecun johtosarjan liitin (?).

20150510_122604.jpg

Uuden paikalleen asentamisessa ei ollut mitään muuta ongelmaa kuin saada tuo kiertovesipumppu pantoineen takaisin paikalleen. Nuo vesiletkut kun eivät taipuneet piirun vertaa.

 

20150510_124749.jpg

Uudet/käytetyt venttiilit paikallaan.

Sitten testiajolle. Jihuu! Puhaltaa sekä kylmää että kuumaa. Myös apukuskille!