Eilen opin, että hitsaaminen on vaarallista, etenkin auton hitsaaminen. Opin myös, että prässin väliin voi lytätä sormensa, pylväsporakoneella pääsee kätevästi eroon hiuksista tai ärsyttävästä hanskasta, sorvin ääressä voi menettää näkönsä (miksei myös hitsatessa), ja että auton pyörivät hihnat ja tuulettimen lavat ovat petoja nappaamaan kiinni paidanhihasta tai sormesta (rouskis!). Auto voi myös pudota nosturilta jos nosturia ei ole lukittu tai jos se on nostettu väärin, tai jos jotain kulmaa alkaa nostelemaan aputunkilla liian korkealle. Painepesurinkin kanssa on oltava varovainen. Naapurin koiraa tai omia vaatteita sillä ei saa pestä. Ja renkaisiin ja maalipintaan on pidettävä vähintään 30 sentin välimatka, ellei sitten välttämättä halua mahdollista rengasvauriota tai maalipinnan kuoriutumista.

Ja tässä hauska pieni juttu, joka jäi mieleen: joissakin uudemmissa autoissa on sähkökäyttöiset jarrut, jotka menevät automaattisesti päälle, kun oven aukaisee. Joten jarruremonttia tehdessä kannattaa olla tarkkana, ettei kukaan hyökkää ohjaamoon tyyliin vaihtamaan radiokanavaa tai hakemaan unohtunutta takkiaan silloin kun korjaajan näpit ovat jarrunosien välissä. Vähän sama homma airbagien ja ajotietokoneiden kanssa: akkua irrotettaessa pitää olla varovainen, koska airbag voi laueta virransaannin katketessa yhtäkkiä ja ajotietokone voi pyyhkiytyä pimeäksi. Niin että aina varavirtaa kehiin kun akku irrotetaan uudemmasta autosta. (Minun mielipiteeni on, että uudet autot, siis alle 8 vuotta vanhat, ovat yleisesti ottaen vähän perseestä, eikä tämä informaatio muuttanut asiaa miksikään. Päin vastoin.)

Kaikenlaista asiaa tuli siis kuultua, ja kyllä siitä suurin osa jäi mieleen. Kun lukioaikoja muistelee, niin oppitunneilla ei silloin kyllä jäänyt mieleen edes puolia siitä mitä nyt jäi. Oppimismotivaatio on vähän eri luokkaa silloin, kun aihe on kiinnostava (tai silloin, kun kerrotaan, miten päästä nopeasti eroon omasta sormesta tai muusta ruumiinosasta).

Ensi lähiopetusjaksolla päästäänkin sitten jo ihan oikeisiin töihin. Ainakin pesemään oma auto, jos ei muuta. Sitä ennen minäkin varmaan pääsen tekemään jottain oikeeta, koska työharjoittelu alkaa maanantaina, enkä usko, että minua pistetään siivoamaan lattiaa ja keittämään kahvia kolmea viikkoa putkeen. Meinaan toivottavasti ainakaan.

Ps. Ostin ne turvapopot! Eivät oo Sieviä, mutta saavat kelvata nyt jonkin aikaa...

20140821_182004-normal.jpg